Zoekmachine Optimalisatie

15 okt

5 SEO-tips voor blogs

Zoekmachine optimalisatie, ook wel Search Engine Optimization genoemd, omvat meerdere factoren die van invloed zijn op uw positie in Google. In dit blog vertel ik in 5 simpele stappen hoe u ervoor kan zorgen dat uw blogs zo hoog mogelijk kunnen komen in de zoekresultaten van Google. De volgende tips zullen aan bod komen:

• Gebruik van zoekwoorden

• Zoekwoorden verwerken in links

• Linkbuilding

• Regelmatig bloggen

• Interacties op uw blogs

Gebruik van zoekwoorden

Belangrijk is te weten op welke woorden er wordt gezocht wanneer mensen op zoek zijn naar uw blog. Hiervoor zijn meerdere tools beschikbaar. Google Keyword Tool is bijvoorbeeld zo’n tool die voor u achterhaalt welke zoekwoorden en combinaties veel worden gebruikt. Probeer deze zoekwoorden te verwerken in titels, tussenkopjes en de namen van door u geplaatste afbeeldingen. Dit lezen zoekmachine’s. Er zijn bloggers die vinden dat hun creativiteit wordt beperkt door het verwerken van de juiste zoekwoorden in hun tekst. Echter heeft u ook de mogelijkheid eerst de door u gewenste tekst te schrijven en vervolgens pas de juiste zoekwoorden te verwerken tussen de titels en tussenkopjes.

Zoekwoorden verwerken in links  

Zorg voor links naar blogs die u eerder heeft geschreven. Verwerk daar de zoekwoorden in die relevant zijn voor die blog.

Voorbeeld: “…dit zijn voorbeelden van zoekmachine optimalisatie

Laat de woorden zoekmachine optimalisatie verwijzen naar een blog wat u eerder geschreven heeft en wat u geoptimaliseerd wilt hebben. Op deze manier versterkt u de waarde van de blog voor Google. Op het moment dat Google de link volgt snapt hij waarover de landingspagina gaat waarnaar u verwijst.

Linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het betekend het genereren van links naar de pagina die u geoptimaliseerd wilt hebben vanaf andere websites. Een link telt voor Google eigenlijk als een soort ”stem” voor uw website. Hoe meer links er naar uw blog verwijzen, des te hoger Google u zal plaatsen in de zoekresultaten. Een manier van linkbuilden is het vragen van backlinks aan websites die voor uw blog relevant zijn. Een andere manier is het schrijven van gastblogs. Bij het schrijven van gastblogs schrijft u gratis een artikel voor andermans blogsite. In ruil hiervoor kunt u een stukje tekst met informatie over u zelf en uw blogsite plaatsen met een link.

Regelmatig bloggen

Google geeft de voorkeur aan blogsites waarop vaak nieuwe artikelen worden geplaatst. Opzich vrij logisch. Wilt u hoog in Google eindigen dan is het dus zaak om geregeld te bloggen en vaak nieuwe blogs te plaatsen. Google merkt hierdoor dat u een actieve blogger bent, wat voor Google van waarde is.

Interacties op uw blogs

Het is belangrijk dat u reactie uitlokt met de blogs die u schrijft. Wanneer mensen reageren op uw blogs leest Google dit. Vaak wordt er in de reacties ook gebruik gemaakt van de zoekwoorden die voor u belangrijk zijn. Dit heeft ook weer gevolgen voor uw positie op de des betreffende zoekwoorden.

Hiernaast kunt u ook het delen van uw blog als optie geven. Hoe meer mensen uw blog op hun Facebook- of Twitterpagina plaatsen hoe meer waarde Google hecht aan uw blog. Google leest dat uw blog besproken en gewaardeerd wordt. Dit kan door middel van liken, retweeten of aanbevelingen. Zorg daarom voor duidelijke social media-knoppen en moedig het delen aan.

Plaats een reactie